top of page
Prisen på en racekat
Hvorfor koster en racekat så meget?
En norsk skovkattekilling koster typisk mellem 2.500 kr. og 9.000 kr. alt efter om man finder dem i Den Blå Avis eller hvilken opdrætter man henvender sig til, samt om det er en kælekat eller en kat til opdræt. Hvide katte er typisk dyrere end andre farver, da de bliver høretestet.
Mange andre racekatte koster væsentligt mere end de norske skovkatte.
'Hvorfor skal en racekat koste så meget?' er et spørgsmål vi ofte hører, efterfulgt af 'Jeg kan køre ud på en gård og hente en kat til en 50'er!'
Katten har i Danmark traditionelt ingen status. De mennesker, der ikke vil betale prisen for en racekat har sjovt nok ikke problemer med at betale 8.000-15.000 kr. for en hundehvalp (som typisk er billigere at producere end en racekattekilling!).
Kvalitet koster, og det arbejde, man som opdrætter lægger i at lave nogle ordentlige, sunde, sociale og racetypiske killinger er ikke gratis!
Eksempel på udgifter:
HCM-scanning af forældredyr ved 1, 3 og 5 år: ca. 800 kr.. pr. gang.
GSD IV-test af avlsdyr: 270 kr. pr. kat.
PKdef test af avlsdyr og evt. killinger: 270 kr. pr. kat.
Parringsgebyr ved lån af hankat (til hankatteejer): 800-1.500 kr.
Killingegebyr ved lån af hankat (til hankatteejer): ca. 1.000 kr. pr. killing.
Stamtavler på killinger: 225 kr. pr. killing.
Sundhedseftersyn og vaccination: ca. 780 kr. pr. killing.*
Sterilisation af killing: ca. 2.000 kr. pr. killing.*
Kastration af killing: ca. 1.400 kr. pr. killing.*
Chipning og registrering: ca. 1.200 kr. pr. killing.*
(*Priser fundet på nettet)
Dertil kommer foder til killinger og moderdyr under opvæksten, plus evt. mælketilskud (som koster ca. 100 kr. pr. 33 cl.).
Når man køber en racekattekilling kan opdrætteren fortælle rimeligt præcist hvad det er for et slutprodukt (voksen kat), man ender med. Det kan vi fordi vi kender vores katte, deres linjer og kan vurdere killingernes temperament og sind fra små af.
Hvis man synes prisen for en racekat er for høj, kan man vælge at tage ud på et internat og finde en dejlig, huskat, enten killing eller voksen, som har brug for et hjem. Her kan man ikke være sikker på hvad det er man får med hjem, men prisen er også derefter! 
Man kan også prøve at holde øje med opdrætternes hjemmesider. Lejlighedsvis søger voksne skovkatte nyt hjem fordi nogle katte ikke trives i flokken og skal ud som enekat. En voksen, pensioneret avlskat koster typisk meget mindre end en lille killing.
bottom of page