Når farverne driller - farvegenetik i praksis

Når farverne driller - farvegenetik i praksis

Vores opdrætsmål

Da vi startede opdræt i 2009 under stamnavnet DK Shadowpaw, satte vi os hurtigt et mål om at vi ville lave norske skovkatte i farven sortsølv klassisk tabby med hvidt (NFO ns 09 22).

Det skyldtes at vi i 2009 fik DK Toonscat’s Amigo, som i vores øjne var helt forrygende smuk. Lige præcis sådan nogle som ham skulle det være, dog med noget mere størrelse. Tjek. Mål sat. Sæt i gang. Hvor svært kan det være?!

 

Lidt basal farvegenetik

Helt kort, så er fænotype kattens udseende og genotype kattens genetiske baggrund for dens udseende. For at en kat får en given egenskab (her farve eller mønster), skal den have et gen fra moren og et gen fra faren. Nogle gener er dominante og egenskaben kan umiddelbart ses på katten, hvis den har bare et gen for egenskaben, mens andre gener er recessive og katten skal have genet fra begge forældre for at få egenskaben.

Egenskaben for sølv (Inhibitor) er dominant og derfor skal man kunne se på en kat at den har genet for sølv. Inhibitorgenet gør at det enkelte hårstrå bliver hvidt på den nederste del. Andre gener spiller dog ind og afgør hvor langt op af hårstrået det hvide går. Derfor kan man snakke om ’godt sølv’ og ’dårligt sølv’ alt efter hvor meget af hårstrået, der er inddraget. Kontrasten mellem den hvide bund og det farvede hårstrå kan være væsentlig nemmere at se på f.eks en sortsølv kat end på en cremesølv kat.

Egenskaben for fortynding (Dillution) er recessiv, og en kat skal have genet fra begge forældre for at blive fortyndet. En fortyndet sort kat kalder man blå. En fortyndet rød kat kalder man creme. En sort eller rød kat kan godt bære genet for fortynding. Det kan man kun afgøre ved at se på dens forældre eller afkom. Eller man kan gen-teste katten for at afgøre om den bærer fortyndingsgenet.

 

Et er teori – noget andet er praksis

I starten af 2016 sad jeg og ledte efter hankat til vores hunkat, IC DK Thanning’s Enya, en smuk blåsølv tabby harlequin. Da Enya er fortyndet, så kigger jeg altid efter hankatte, som ikke er fortyndet, da det jo er vores mål at lave sortsølv. To fortyndet katte vil kun kunne give fortyndet killinger.

Valget faldt på CH DK Elkington’s Xerath, som har en god størrelse og længde på kroppen, er sølv (bonus) og stod som rødsølv både i Pawpeds og på opdrætters hjemmeside. Jeg snakkede med Lone, som har Xerath, og Enya kom på date. Vupti, 9 uger efter havde vi et skønt kuld på 5 killinger.

Der sent om aftenen kunne jeg lige spotte 4 drenge og 1 pige. Da Xerath jo er rød ville pigerne være med rødt. Der var en fin tortie pige med sølv og lidt hvidt og uden tabbymønster.

Drengene var en sorthvid uden tabby, 2 sortsølv makreltabby bicolour og en lille blåsølv tabby van killing.

Næste morgen, i dagslys og med friske øjne kunne jeg godt se at den ene sølvdreng havde lidt røde plamager hist og pist. Et tjek bagi bekræftede at det var en pige. Og ’Van the Man’ viste sig at have lidt rødt på halen og blev hurtigt til en ’Vanilla Sky’ og blåtortiesølv tabby van i stedet.

 

Stamtavleansøgningens genvordigheder

Alt gik fint og var i den skønneste orden, lige indtil jeg skulle søge stamtavler på kuldet. Lone sendte mig oplysningerne på Xerath incl. hans farvekode, NFO es 09 23. Altså cremesølv makreltabby med hvidt. Øh… Cremesølv? Han stod jo som rødsølv. Mente hun det? Og ja, Xerath stod registreret som cremesølv.

Nu kan to fortyndet katte jo som bekendt ikke lave ikke-fortyndet killinger sammen, så jeg ville heller ikke kunne registrere mine killinger med de farver, de havde. Der var jo ingen tvivl om at 4 af killingerne ikke var fortyndet, så vi stod med 2 muligheder her. Enten var en af forældrene registreret forkert, eller også var Xerath ikke far til killingerne, men i stedet for en anden rød hankat.

Mulighed 2 blev hurtigt udelukket, da der havde været god styr på hunkatten i løbetiden og ingen af os desuden havde en rød hankat. Så måtte vi forfølge den første mulighed.

Jeg bestilte test på UC Davis og drog ud til Lone for at tage kindsvaber fra Xerath. Her kiggede jeg godt og grundigt på hans farve og måtte bøje mig for Lone. Han så godt nok mægtig cremesølv ud. Dog havde han en mørkere stribe på siden, men alligevel. Fænotypisk fremstod katten som cremesølv.

Så begyndte jeg at kaste et kritisk blik på Enya; kunne hun være registreret forkert? Hun er jo ret mørk i sin farve og faktisk mørkere at se på end vores sortsølv tabby katte. Hmmm…

Enya har været på en del udstillinger og har taget titler, så forskellige dommere har haft hende i hænderne uden anmærkninger på farven. Men tvivlen nagede. Der blev taget kindsvaber på Enya også, og begge test blev sendt af sted til USA. Og så var det bare at vente.

Resultatet

Da vi endelig modtog resultatet, så viste det sig at Enya var fortyndet og altså registreret korrekt. Xerath derimod, bærer slet ikke genet for fortynding, så ikke nok med at han i virkeligheden var rødsølv, så kunne han slet ikke lave fortyndet killinger! Det gav et nyt problem. Den lille vankilling havde jeg jo sat som blåtortie og det kunne hun jo så ikke være med Xerath som far. Et grundigere tjek af killingen viste sig da også at hendes ganske få farveplamager sidder ’i striberne’ så de fremstår lysere. Derfor har mine øjne kun set hende som fortyndet, altså blåtortie i stedet for sorttortie. Snak om at stirre sig blind!

Vi fik endelig sendt stamtavleansøgningerne af sted, men med hiv og sving. Det sjove er at hvis Xerath havde stået ’korrekt’ på hjemmesiden og Pawpeds med den farve han var registreret med, så havde jeg aldrig lånt ham ud fra at jeg ikke vil lave fortyndet killinger, hvis jeg kan undgå det. Nu lånte jeg ham og fik 5 superfine killinger, som vi kan arbejde videre med.

 

First you build the house – then you paint it

Det er svært at arbejde med sølv og det er endnu mere svært at arbejde med sølv og fortynding sammen. Det bliver ekstra svært ved at vi udstiller kattene og forskellige dommere har forskellige meninger om hvorvidt katten er med sølv eller ej – dette oplever vi mest når vi har sølv og fortynding sammen.

Men vi kæmper videre med at nå vores mål – Sunde, sociale racetypiske norske skovkatte i farven sortsølv, klassisk tabby med hvidt.

(Denne artikel blev bragt i Huldrekatten nr. 3 2016)

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.04 | 17:26

Så vil jeg anbefale du kigger på en hjemmeside for siam/orienaler i stedet for på en med Norsk skovkat.
Mvh Charlotte

...
05.04 | 17:23

Jeg er interesseret i en voksen siameser/orientaler. Vi er pensionister og bor i dejlige grønne omgivelser og har haft orientaler i over 30 år.

...
24.03 | 17:30

Hej Annette
Send os en mail på shadowpaw@live.dk

mvh
Charlotte

...
24.03 | 12:45

Hej Charlotte og Martin. Vil blot høre om Indy fortsat er til salg og om I ønsker at sælge ham alene som kælekat. Vi kan tilbyde ham hus og have, roligt liv.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE