Workshop om kattefotografering

Workshop om kattefotografering

I slutningen af maj 2016 valgte jeg at bruge en solskinsrig lørdag på at deltage i en workshop om kattefotografering ved professionel fotograf, Per Illum i Slagelse. Workshoppen var kommet i stand på initiativ af en opdrætterbekendt og jeg havde set opslag på Facebook om det. Prisen var sølle 450 kr. pr. deltager og dette inkluderede undervisning, frokost og fotografering af medbragt kat.

At fotografere katte er ikke det nemmeste i verden. Jeg plejer at tage billeder af killingerne ugentligt når vi har killinger, så hjemmesiden altid er opdateret. Tit er det en kamp at få taget ordentlige billeder og som regel må jeg tage 500-700 billeder for at få 10 brugbare. Det hjælper heller ikke på situationen at min stue er ret mørk, samt at min tekniske snilde begrænser sig til at tænde for kameraet og stille knappen på ’auto’ og så pege på katten og håbe på det bedste.

Så jeg tænkte at 450 kr. ville være givet godt ud da jeg denne lørdag drog af sted med to katte og mit kamera. Jeg havde valgt at tage to hankatte med. Den ene, Gunnar, er notorisk svær at få taget billeder af, så jeg håbede en professionel fotograf kunne gøre underværker. Sniper (Gunnars søn) kom med fordi han lige skulle trænes i at være på udflugt.

Workshoppen blev holdt i Slagelse hjemme hos fotografen. Vi var vel 8 deltagere med hver vores medbragte kamera og erfaringer. Udstyret rangerede fra halvgammelt slidt Canon hvor drejeknappen var faldet af over Nikon og Sony til et superlækkert Canon EOS 1D Mark II (savle, savle!).

Per startede med at præsentere sig selv og kastede sig derefter ud i grundlæggende kamerafunktioner. Det lyder elementært, men der var flere af os som begyndte at kigge ekstra på vores kameraer for at finde ud af de forskellige knapper. Mit kamera har altid stået på ’auto’, men i dagens anledning blev knappen drejet hen på ’M’ for Manuelt. Stort.

Vi fik gennemgået hvordan man skaber korrekt eksponering og skarphed. Vi lærte om ISO, blænde og lukketid, så vi var helt rundtossede. Der blev drejet på knapper og knipset løs af hinanden mens Per tegnede og fortalte.

Efter frokost gik vi i udestuen, hvor Per havde sat et hjemmestudie op til fotografering af katte. Det skønne var her at det faktisk bare bestod af materialer, man kan hente nede i det nærmeste byggemarked. Et par savbukke, nogle krydsfinérplader og skruetvinger til at holde det sammen med. Vi fik også gode fif til baggrunde til billederne samt brug af enkle rekvisitter.

En af de store problemer ved at fotografere indenfor er lyset. Per har selvfølgelig udstyret i orden med store studiolamper og speedlite til kameraer, så vi fik lov at prøve at fotografere med og uden blitz, samt prøve os frem med indstillinger af kameraet så man kan arbejde med det lys, der er. Vi snakkede også dagslyslamper og arbejdslamper med bagepapir foran som billige alternativer til studiolamper.

Så kom Gunnar på podiet. En af deltagerne fik jobbet med at holde styr på Gunnar, mens vi andre knipsede løs foran ham. Det var rigtigt lærerigt og også ganske underholdende. Efter Gunnars ’15 minutes of fame’ var det Snipers tur. Det var vist et større arbejde at holde ham inden for studiets rammer, men vi fik da taget nogle brugbare billeder af ham også.

 

Da vi syntes at nu havde vi taget nok billeder, satte vi os ned igen og Per kastede sig ud i at forklare os om billedredigering. Det er jo ikke bare at få taget et godt billede. Der er åbenbart en masse redigeringsarbejde bagefter. Et af de fif vi fik her var at det er bedre at undereksponere et billede end at overeksponere det, da førstnævnte er nemmere at redde i et billedbehandlingsprogram bagefter end sidstnævnte. Der er ingen tvivl om at man med et billedredigeringsprogram kan komme rigtig langt med at efterbehandle sine billeder, så de sidder lige i øjet.

Efter en lærerig dag tog jeg hjem med kattene og en masse tips og tricks. Næste dag skulle det hele omsættes i praksis, da jeg skulle tage 10-ugers billeder af U-kuldet. Jeg var så heldig at jeg søndag formiddag lige havde besøg af en killingekøber, der også er fotograf, og da han begyndte at skyde billeder af ’sin’ killing, lurede jeg lige hvad han havde indstillet kameraet på (lukketid, blænde og ISO). Så satte jeg mit kamera på det samme om eftermiddagen, da jeg skulle tage billeder. Og sikke en fornøjelse. Hvor jeg før skulle skyde mange hundrede billeder for at få et par brugbare af hver killing, så var jeg den dag i den omvendte situation. Der var måske 5-10 billeder, der var dårlige. Resten var bare gode. Sikke en succesoplevelse!

Der er ingen tvivl om at jeg stadig har rigtig meget at lære om kattefotografering, men bare det at komme i gang og få tips til brug af kameraet, indretning af studio, lyssætning og biledredigering, det har hjulpet mig et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Jeg håber Per Illum vil afholde flere workshops i fremtiden, så flere kan få øjnene op for glæden ved at få taget et ordentligt billede af sine katte.

Se mere om Per Illum på www.perillum.dk

(Denne artikel blev bragt i Huldrekatten nr. 4 2016)

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

05.04 | 17:26

Så vil jeg anbefale du kigger på en hjemmeside for siam/orienaler i stedet for på en med Norsk skovkat.
Mvh Charlotte

...
05.04 | 17:23

Jeg er interesseret i en voksen siameser/orientaler. Vi er pensionister og bor i dejlige grønne omgivelser og har haft orientaler i over 30 år.

...
24.03 | 17:30

Hej Annette
Send os en mail på shadowpaw@live.dk

mvh
Charlotte

...
24.03 | 12:45

Hej Charlotte og Martin. Vil blot høre om Indy fortsat er til salg og om I ønsker at sælge ham alene som kælekat. Vi kan tilbyde ham hus og have, roligt liv.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE